from diploma in pharmacy to bachelor of occupational therapy

Monday, 2 September 2019

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful


Assalamualaikum, hi peeps! 🌻

From the post title itself korang dah boleh tahu that I changed to different faculty and course for degree. Alhamdulillah dapat penerapan uitm this time 🤲🏻 aku berdoa banyak banyak supaya kalau farmasi baik untuk aku, permudahkan. Tapi if course lain itu lagi baik untuk aku, yang aku boleh score setiap sem, yang memberi aku peluang untuk sarung selempang pink masa grad nanti (aamiin!!), aku doa supaya Allah bagi aku course yang paling baik for me.

Alhamdulillah, Allah makbulkan 💛



Okay, aku terima tawaran sambung ijazah sarjana muda occupational therapy atau dalam bahasa melayunya pemulihan carakerja di uitm puncak alam. Kenapa occupational therapy? Sebab aku lebih minat anatomy dari chemistry atau kiraan kalori (i figured this out masa diploma lol).

Nervous ke nak tukar course lain?
Sangat!!! Nervous sebab nak kena start all over again huhu kena belajar banyak benda baru 😢 takut sikit lah tapi insyaAllah okay je kot except for the fact yang aku masih tak jumpa geng diploma farmasi yang ambik course occupational therapy ni 💆🏻‍♀ mostly ambik dietetik tau!!

Tak menyesal ke tukar course?
Tak langsung.

Kenapa tak terus kerja as pharmacy assistant?
Kalau ada diploma pharmacy dah boleh terus kerja dah sebagai penolong pegawai farmasi. Tapi the reason kenapa aku tak terus kerja adalah sebab semua orang (mostly lah) sambung degree. Dan disebabkan peluang pekerjaan penolong pegawai farmasi di hospital kerajaan yang sangat kecil. Kalau anda pelajar spa, you're opportunity is big sebab insyaAllah confirm hang akan dapat kerja kerajaan terus. Tapi untuk yang dari institusi lain, susah lah. Sebabtu I decided to continue my journey as a student again.

Macam mana boleh pilih occupational therapy for degree?
Before ni masa diploma pharmacy kat bertam pernah lah dengar course occupational therapy masa hujung sem sebab students diploma ot baru dipindahkan ke bertam dari puncak alam. Tapi memang setakat dengar nama jelah hahahaha. Dulu bila dengar occupational therapy mesti macam "nak terapi pekerjaan apa bendanya?" "diorang belajar apa?" "nanti kerja diorang buat apa?" and so on. Hahahaha. Tapi masa nak isi upu degree tempoh hari, gigih lah list out kan few courses yang aku rasa menarik and start to do research on those courses. And out of all courses yang aku list kan, occupational therapy lah yang paling menarik di hati aku. So that's why I chose ot!! Lagipun bunyi ot dengan it kan lebih kurang hahahaha takdelah gurau je hehe 😂

So here's some pictures I took yesterday:

Welcome to UiTM Kampus Puncak Alam


Sikit kan? 🤭


My syurga 💓

Tak dapat bawak tuannya, bawak baby duck pun oki lah huhu

I'm quite excited to know more about this course sooooooo let's get thru this 4 years journey of occupational therapy studies and grad! And become a therapist insyaAllah 🌈

Comments

  1. Wowwww! Ni first time Aliaa dgr course occupational therapy. Menarik2 hehe. All the best Aida 😘💕 go get that selempang pink!

    ReplyDelete
  2. all the best for your studies!

    ReplyDelete
  3. All the best for your journey in degree!! Semoga Allah permudahkan everything for you :)

    ReplyDelete
  4. Selalu perasan pasal pemulihan cara kerja waktu pergi fisioterapi dekat HKL tapi taktau pun pebenda depa buat hehehe, maybe lepas ni awak boleh jadi source maklumat course ni pulak!

    May Allah ease everything! Work hard, play hard!

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Barang akak sikit je... Kite punya lagi banyak... Dari asrama dulu lagi memang mcm tu 🤣🤣🤣 btw I'm a science foundation student at UiTM dengkil... Dah nak habis😢 nak request... Boleh x akak cerita lagi tentang degree OT? Nak tau....and I'm interested in it... And subject ape yg belajar for each sem... Please.... 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🥺🥺🥺🥺

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure will do! hehehe sem 5 ni baru dapat masuk kolej balik so insyaAllah will share more

      Delete
  7. agak agak kalau muet band 2 diterima ke?

    ReplyDelete
  8. Hi, struggle tak from pharmacy to OT? Because I pun from dip pharmacy but I don't think I want to pursue in Bach of Pharmacy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. struggle sangat sebab totally belajar benda baru >< if you like to interact with others, ot will be a great course for you to pursue sebab ot memang kerja direct with patients.

      Delete