Sunday, 23 September 2018

diary of internship | week 6; TPN unit

Salam.


Hey, it's me again. Trying to update about my internship life every week. Okay, since I've done second week in TPN department, I just have to endure one more week.

This week was better than last week sebab Dibs and Nisa just transferred here with me yuhu ada geng! 👭 i think there's nothing much we did on Tuesday except for going to CSSU to inden big gauze and trays. I fell asleep kut sebab eye drops, ear drops still banyak gils jadi no preparation. Tapi pharmacist and prp ada la kena buat TPN bags. Since ada buat TPN bags kena lah swab barang-barang (i guess i'm stuck with swabbing duh) I'm not sure if we are allowed to enter the TPN room and do it but I really wanted to enter once. I'll just ask them next week InsyaAllah. 


May the time comes for us to enter the room

Rabu, there are lots of TPN bags preparation jadi banyak gila nak kena swab ya Allah bantuin aku. Dari apa yang aku tengok, diorang akan duduk dalam TPN room tu dalam 3/4 jam sumpah aku cam bapak lama weh!!!!! Dari sebelum aku rehat pukul 1 sampai lah dah balik rehat solat semua pun diorang tak siap siap lagi. Mesti penat do srs. Selain swab apa semua, aku, Dibs dengan Nisa duduk kotak-kotak store kat depan CDR room yang menghadap clean room dari luar. Perhati jelah Sir Karseng dengan Sir Sol reconstitute cytodrugs 😂 well, from what I see, TPN kena jugak wash hands using 7 steps tu tapi masa nak swab barang, we don't have to wear glove and meja kat prep room tu pun tak payah swab unlike CDR punya. Tapi faham la sebab CDR is different, much more restricted, more harmful if leakage happen. CDR pun ada control on the pressure and temperature for the room which TPN do not have.
There's sink over there, OT gowns on the racks as well as shoe, masks and hair cover.






Khamis, well banyak nak mampus kena buat harini lol kena inden barang pepagi, then around 11 am swab barang (boleh tahan banyak gak la) and also top-up things yang dah sikit/habis langsung dalam prep room include Dextrose 50% etc. Potong label then masukkan TPN bag dalam plastik warna biru. Dah tuh kitorang buat Sodium Bicarbonate ear drops hihu merasa gak lah isi mixture inside of laminar airflow ☺ aku geram kenapa label tu tak nak lekat!!!! Bila pagi dah inden barang, petang mestilah pergi ambil barang yang kita dah inden tu tapi malas bawak trolley sebab cenonet je pun lahai aku kan Strong Woman Do Bong Aida 👻 oh yes, kitorang pergi jumpa Tuan Alidin dengan Kak Wana sebab nak hantar borang cuti hoho cuti muet 😛



Ha jumaat macam biasa la memang lenggang je hospital. Pagi tu lek je nothing happened. Petang tuh big boss garunk CDR yang minat kpkp tu datang kat TPN sebab tah dari semalam asyik check barang untuk CDR luls next week dia masuk balik kejap kat situ. Aduh, aku dah la tak attach kat CDR dah :(( tapi banyak kali gak la dia masuk TPN pastu aku cam babai je la kan kat dia luls dah tu tetiba dia wink kat aku.  i was like omg engko dah kenapa!!!! ya Allah, tolong aku apakah ini. And bila dah bosan duduk kat TPN around 4 pm camtu aku pergi tolong kat OPD jap sebab yelah aku kan rajin hahahahaha 😂 oh pergi CSSU jugak luls sebab nak ambil barang inden

Attention seeker

Masuk SPUB kejap jenguk Sarah dengan Nazirah kekeke


I think I should at least write every day in my memo sebab kalau nak tunggu weekend baru nak tulis semua akan ada banyak details yang tertinggal. Dah tua, sorry la asyik lupa je lol 

For those who do not know what Total Parenteral Nutrition is, well it's actually a method of feeding that do not involve gastrointestinal tract. Macam you receive nutrition through veins. And usually it is given to sick or premature babies, and patients who cannot eat by mouth. Apa yang aku tengok, selalunya pharmacists akan prepare TPN bags ni for patients kat NICU (Neonates Intensive Care Unit) and ICU (Intensice Care Unit).

Till then, bye peeps.

Friday, 21 September 2018

scream for Munafik 2

Salam.


Well, well i know i am late for Munafik 2 but who cares.

The tickets here are bloody expensive duh RM17 on the first week of its release, i'm done. Dah masuk minggu keberapa dah ni barulah murah kit ha tu pun masih RM15 ;(( aku nak nangis tahu tak wey kenapa MBO mahallllll dah lah duduk sini takde shopping mall aku bosan 😑

First movie in Teluk Intan ✌

Okay, since i have 3 days cuti jadi hari jumaat after habis kerja pukul 5 terus kitorang beli tiket wayang. Duit dah makin surut, tapi still hulur juga demi sokong filem tempatan ;b acahnya omg!!!

Harapnya aku tak menjerit, itu harapan aku.

Kitorang ambil tiket yang pukul 8:05 pm sebab tak nak balik lambat sangat. Kan naik motor jadi kena lah balik awal. Mulanya masuk tu ingat ramai orang, tup tup kitorang bertiga je dalam tuh. Pelik juga kenapa takde orang, ok biar jelah. Few minutes after that baru lah muncul manusia-manusia lain. Mak, ayah, kakak, abang, adik, even baby pun ada.

Sempat habiskan popcorn sebelum 10 minutes pertama cerita 😂 tapi bersyukur doh sebab lepas tu tak dan nak makan. Asyik duk sibuk menjerit. Aku dengan Hayati dah berpeluk dah, berkepit je aku kat ketiak Hayati. Dah tengok cerita seram, normal lah kan menjerit. Aku dengan Hayati nih apa lagi jerit lah sampai nak terkeluar anak tekak sebab takut nak mati (serious do aku takut).

Pelik.

Kenapa orang lain tak jerit? Kenapa budak kecik tak nangis? Kenapa baby senyap je?

MASALAHNYA KENAPA AKU SORANG JE YANG MENJERIT?!?!

Kaki aku dah sampai kat atas kerusi tahu tak ya ampun 😖 popcorn memang tak sentuh dah lah jawabnya. Tangan Hayati, aku tak lepas.

Suara aku dengan Hayati je yang menjerit dari awal sampai akhir ><

Habis wayang, keluar je cinema dah boleh dengar orang cakap-cakap, "Ha tulah orang belakang yang jerit jerit tu hahahahaha" They were laughing at us weh srslah!! Ish ko lah yang pelik siapa suruh tak nak jerit, monolog dalam hati.

Okay, apa-apa pun sumpah best Munafik 2 memang tak menghampakan langsung. Tak rugi lah duit RM15 aku tu hahahaha 👅 Tapi kenapa Adam mati whyyyyy baru harap nak ada Munafik 3 huhu #goodjobshamsul #jangancakapakulayankdramaje #akumalu #ishouldntwatchhorrormovieafterthis

Sunday, 16 September 2018

diary of internship | week 5

Salam.


Total Parenteral Nutrition (TPN) unit week 1, checked 🌿 ya Allah macam mana aku nak hidup lagi 3 minggu kat TPN sedangkan week 1 yang 3 hari ni pun aku dah tak keruan. Dah lah TPN tu terceruk kat hujung yang takkan ada orang lalu lalang, dan there's nothing much that us, trainees/pharmacist assistants can do there. Most of the job is done by the pharmacists themselves.

Apa yang aku buat this week; checked all expiry dates for eye drops/ear drops, top-up barang yang kurang dalam preparation room, potong aluminium foil ikut size.


Weyyyy seriously aku bosan gils. Sumpah. Aku dah tidur 10 kali, dan terjaga 10 kali pun masih belum masuk waktu rehat lagi. Bayangkan lah. Oh myyyyy macam mana aku nak hidup ni ya tuhan 😟

Setiap kali kalau pharmacist suruh hantar barang ke apa, i'll be the one yang paling excited sebab nak keluar dari situ. Kebahagiaan yang tak terkata duh. Pergi hantar eye drops kat OPD lah, pergi inden barang kat CSSU lah. Lol.

And sampai satu masa yang aku bosan nak mati & ended up aku tanya pharmacist kat TPN boleh tak aku nak pergi OPD sebab nak jadi shopper. Nasib baik dia baik. Huhu. Aku bersyukur, at least dapat jumpa Sarah & ada banyak kerja yang boleh dibuat.

Ke aku yang rajin, luls. Tak kisah lah sebab aku bosan.

Ha, ada satu hari kat OPD yang aku berdiri betul-betul depan Mr Beh. Dia cakap bahasa cina dengan sambil tunjuk tangan kat aku. Aku cam Mr Beh mengumpat aku ke duh ish pastu dia pun cakap kat aku "saya cakap yang awak kata saya garang" lol aku pun angguk jelah sebab he is. Dia garang tapi disebabkan dia boleh jadi geng kpop aku, i'll let it slide.

Banyak kali attempt nak study muet kat TPN. Buku pun dah tersedia atas meja, tapi semangat masih kelaut. Tolong lah sedar diri t^t well, itu jelah rasanya aku buat so far, let's see apa akan jadi untuk minggu kedua kat TPN.

Till then, 💖.

Sunday, 9 September 2018

kinda missing bertam

hi


i kinda miss bertam though

i miss the environment. i miss everyone there. i miss ubfest. i miss my classmates.

but, i miss Sophys fam the most.

without them, my uni life would be meaningless.

intern life is good tho, but it's different and will never be the same as uni life </3


oh ha, few days ago masa malam aku ada dapat call, aku terus jelah angkat without tengok nama caller sebab selalunya mama yang call. tetiba dah angkat tengok nama sorang junior. terkejut gils. dia (beramai ramai) tanya khabar kitorang semua. aku cam ok lahhh. sekali dia mention yang secara tak sengaja dia terjumpa blog ni ya Allah bapak maluuuuuuuuuuuuuuuuuuuu dah lah blog ni banyak merepek tak ilmiah langsung.

sebenarnya dia nak tanya pasal salah satu post kat blog aku tu je. tapi aduh malu gils sebab masa dia cakap tu orang lain ada gak so, orang lain pun tahu jugak 😑 tapi dengar suara Furqon, Pahdeng, Keri alahaiiiiiii rindu gila kat yang lain.

rindu Sophys.

Saturday, 8 September 2018

diary of internship | week 4: done with CDR

Salam.


Tak sangka dah masuk sebulan intern and it's my last week of training in cytotoxic drug reconstitution/oncology pharm already :( i never thought i'll feel sad to leave this department haih aku ni senang sangat attached to something/someone. Bahaya. Tak pelik lah sebabnya all pharmacists and prp(s) kat sana semua baik belaka & funny too ㅋㅋ 




Minggu ni, i am quite busy actually sebab i need to finish final year project proposal that were given to us a week ago. Like serious lah duh. Luckily, we found someone who is willing to help us last friday. Heheh thank you Sir Amin & Sir Rayme! 🌱 serabut jugak la sebab cam pagi sampai petang menghadap kerja kat hospital pastu balik nak kena masak untuk housemates (when it's your turn to cook) and malam lak kena hadap proposal yang entah bila nak siap. Tapi ini lah masanya kau akan merasa betapa penatnya seorang ibu yang ada komitmen lain selain jadi suri rumah sepenuh masa. 



Thank you mama! 😿

Ha okk minggu ke-3 at CDR was good tho, i become better in handling things there. Had lots of fun and i was in charge to train other trainees as well. Because i was scolded last Friday, i was scared to see Mr Beh (he's nice actually) & decided to not go into the prep room on Monday. Instead, i let the other two trainees to go inside. i just sat outside looking at them, gave instruction using signal language (haha). Idk but he was being so nice (more than usual) to me & we talked about kpop a lot. Ever since then, we listened to kpop songs together, talked about groups that we stanned atm, talked about concerts, he took my phone and put on higher volume 🎵 that the whole office can heard (oh gosh), looked up iKON's vids on my youtube. & whenever i caught him listen to kpop, i asked him to turned his phone so that i watch it too. 

Oh myyyyy finally i have someone that i can relate to - cam weyyyy ada geng nak borak pasal kpop, gaduh pasal bias memasing. This is fun tho. Really really fun! ☺ Ps: i know that he actually know Hangul on the first day because he can read what i wrote, but never actually know that he's into kpop stuffs. 



Sir Kar Seng's like the nicest person i've ever met. Never ever get angry. Always cool with anything. No rush. No scolding. Just calm & cool. Miss Choi Ling pun baik gilssssss she knows my name!!!!! (menangis terharu) i helped her with easy tasks, nak tolong lebih-lebih tak dapat sebab i am lacking in so many ways. Still have a lot to learn. I think she kinda get attached to me (maybe!?) because for the whole week she keeps saying that i should stay there longer. Well, i wish i could. Because of these two people (other than mentioned above), Miss Lee and Sir Sol, this department feels like home. I like Miss Lee because she's very pretty, friendly and smart (her grade is sooooooo high duh). As for Sir Sol, he's from uitm too. Haha obviously not from diploma sebab he's already a pegawai farmasi at age of 25. To me, he's a genius. Real one. He's working at TDM (same office) but just recently, transferred to CDR. He has some kind of attraction whenever he say smth. 

i also took part in decorating our units. i think i'm pretty good (except for drawing) i'm sucks. i gave my all for the whole day for that thing & the outcome is okay. 


Pretty cool, huh

Oh yes, our supervisor dah 3 kali  tumpangkan kitorang naik kete wiwuwiwu terharu :") i couldn't be more grateful 💛 he's the best supervisor/uitm alumni/pharmacist ever ;b 


And one more thing about this week, i've finally know what i want to be in the future. I've made up my mind; i want to be a pharmacist. i love how drugs worked, how CDR pharmacists sacrifice their own safety to reconstituted drugs for patients' well-being and how cool drug names are.

Isn't it cool to have an ambition (?) yay for me, i guess. 

Let's take around at the prep room, shall we

@ CSSU untuk inden items yang sterile; trays, forcep, gauze etc










CDR; checked ✅