Monday, 9 December 2019

@itsaidasfav

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful



Alhamdulillah finally dreams come true 🌿 to my virtual blogger friends, please give me some support <3  do follow my igshop oki hehehehe 

IG: @itsaidasfav < click and you will be directed to my igshop











I sell cotton square and satin silk shawls, insyaAllah more scarves to come 💖 don't worry the price is cheap, the quality is good and the packaging is pretty as well. InsyaAllah, will improvise from time to time, trying to give everyone the best I could  💛 so don't forget to click on the follow button tau!! 🙆

Monday, 7 October 2019

your voice


I just want to hear your voice everyday.

And I never and will never get tired of it.

fila and palapes

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful


I'm glad we met and went out 2 weeks in a row before Fila suddenly got picked to be in palapes. Usually weekend is the time we get to spend more time together, otp a lil bit longer, video call too, and go for a date ke huhu after this no more lah tsktsk sedih tapi nak buat macam mana huhu kena berkorban perasan sikit lah 2.5 tahun je insyaAllah 😢

Keep on praying tak kisah sikit macam mana pun masa, busy macam mana pun, jauh macam mana pun, penat macam mana pun, merajuk macam mana pun, our hearts still remain the same. His and mine.

He changed a lot kalau nak dibandingkan dengan masa awal-awal haritu. His feeling and the way he treats me used to get easily affected by his health condition, tired level, emotion towards how people treat him and all. But now, nope. I started realized that when he started part-time work at canopy company during 3 months holiday. He worked for 12 to 18 hours non stop especially during busy days. Went out early in the morning and went home the next morning. He didn't eat at regular time and didn't get to rest and had enough sleep. Yet, he still called me. Replied to my loooooong whatsapp. He let me know he came home late and after he had showered after long tiring day, he still called me and we slept together.

Sure, there are times when he got affected by the pressure his boss and colleagues gave him. And it affected me as well. I cried as if there's no tomorrow. Every hour I texted him, yet no reply. I waited for soooo long yet still nothing changed. My heart ached so much from all the crying. I couldn't sleep and I couldn't breathe properly. It was one of the most difficult moment I've went through. And Alhamdulillah we settled everything the next day after he woke up.

Masa mula-mula dia nak masuk palapes tu aku berat hati. Sebab aku takut stress dan penat tu semua akan affect Fila nanti. Takut dia tak sempat nak study. Takut dia tak cukup rehat. Takut dia terlalu penat. Dan takut jugak dia tak ada masa untuk aku. Banyak kali dia suruh aku prepare mental sebelum dia masuk palapes. Huhu macam mana nak prepare?

Tapi masa weekend ni rasa sedih sikit dan terasa sikit sebab hmmmm tak ada masa. Dua kali cakap nak video call tapi dia lupa dan tak sempat agaknya. Aku ada tunggu jugak haha. Biasalah dia kan busy, penat lagi. Rasa nak nangis pun ada sebenarnya masatu. Haha. Tapi tak ada lah aku bagitahu Fila. Takut dia risau pulak. Tapi insyaAllah sikit-sikit aku boleh tu. Boleh handle, boleh control. InsyaAllah untuk aku, untuk dia ❤ dia reply whatsapp dan call before tidur pun aku dah terharu 1001 tau!!

I pray you get into airforces team soon my dear Fila 💛 may force be with you sweetheart!! Semoga terus kuat fizikal mental dan banggakan ibu abah oki 🙆🏻‍♀️ I'll support you till the end 🌱

Monday, 30 September 2019

of bones and muscles

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful


Dulu masa diploma in pharmacy sem 2 ada belajar anatomy since then rasa suka sangat subject ni walaupun tahap menghafal macam nak mati hahahahaha 😂 aku punya tahap suka tu sampai aku buat research ada tak degree yang focus kat subject anatomy lol selalu dalam hati doa dapat belajar anatomy huhu

Masa dapat degree in occupational therapy memang excited sangat!! ❤ rasa macam ya Allah, tak sangka Allah makbulkan apa yang aku nak dulu 🥰 bersyukur sangat Alhamdulillah

Hehe sem ni focus on musculoskeletal anatomy yang macam ya ampun nak kena hafal bone marking, muscles origin insertion semua 💆🏻‍♀️ so damn hard tapi aku boleh aku boleh (aamiin!!) Apa yang paling aku seronok sebab banyak hands on kat lab instead of lecture semata macam diploma hehehe pastu dapat pulak lecturer yang ngam savage gila hahahahahaha seronok gila!!! Dr Alia baik gila pastu lawak pastu ajar faham pastu helpful sangat bila tanya ke apa haih what else yang ko nak huhuhu semua cukup lengkap dah 🌱

Next week w6 ada ospe test huhu mudah mudahan aida dapat jawab settle semua soalan, dapat hafal bone marking and muscles origin insertion for upper limb, Aamiin 💛

Till then, with love xoxo

Thursday, 12 September 2019

do you still remember?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful









:")

Monday, 2 September 2019

from diploma in pharmacy to bachelor of occupational therapy

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful


Assalamualaikum, hi peeps! 🌻

From the post title itself korang dah boleh tahu that I changed to different faculty and course for degree. Alhamdulillah dapat penerapan uitm this time 🤲🏻 aku berdoa banyak banyak supaya kalau farmasi baik untuk aku, permudahkan. Tapi if course lain itu lagi baik untuk aku, yang aku boleh score setiap sem, yang memberi aku peluang untuk sarung selempang pink masa grad nanti (aamiin!!), aku doa supaya Allah bagi aku course yang paling baik for me.

Alhamdulillah, Allah makbulkan 💛



Okay, aku terima tawaran sambung ijazah sarjana muda occupational therapy atau dalam bahasa melayunya pemulihan carakerja di uitm puncak alam. Kenapa occupational therapy? Sebab aku lebih minat anatomy dari chemistry atau kiraan kalori (i figured this out masa diploma lol).

Nervous ke nak tukar course lain?
Sangat!!! Nervous sebab nak kena start all over again huhu kena belajar banyak benda baru 😢 takut sikit lah tapi insyaAllah okay je kot except for the fact yang aku masih tak jumpa geng diploma farmasi yang ambik course occupational therapy ni 💆🏻‍♀ mostly ambik dietetik tau!!

Tak menyesal ke tukar course?
Tak langsung.

Kenapa tak terus kerja as pharmacy assistant?
Kalau ada diploma pharmacy dah boleh terus kerja dah sebagai penolong pegawai farmasi. Tapi the reason kenapa aku tak terus kerja adalah sebab semua orang (mostly lah) sambung degree. Dan disebabkan peluang pekerjaan penolong pegawai farmasi di hospital kerajaan yang sangat kecil. Kalau anda pelajar spa, you're opportunity is big sebab insyaAllah confirm hang akan dapat kerja kerajaan terus. Tapi untuk yang dari institusi lain, susah lah. Sebabtu I decided to continue my journey as a student again.

Macam mana boleh pilih occupational therapy for degree?
Before ni masa diploma pharmacy kat bertam pernah lah dengar course occupational therapy masa hujung sem sebab students diploma ot baru dipindahkan ke bertam dari puncak alam. Tapi memang setakat dengar nama jelah hahahaha. Dulu bila dengar occupational therapy mesti macam "nak terapi pekerjaan apa bendanya?" "diorang belajar apa?" "nanti kerja diorang buat apa?" and so on. Hahahaha. Tapi masa nak isi upu degree tempoh hari, gigih lah list out kan few courses yang aku rasa menarik and start to do research on those courses. And out of all courses yang aku list kan, occupational therapy lah yang paling menarik di hati aku. So that's why I chose ot!! Lagipun bunyi ot dengan it kan lebih kurang hahahaha takdelah gurau je hehe 😂

So here's some pictures I took yesterday:

Welcome to UiTM Kampus Puncak Alam


Sikit kan? 🤭


My syurga 💓

Tak dapat bawak tuannya, bawak baby duck pun oki lah huhu

I'm quite excited to know more about this course sooooooo let's get thru this 4 years journey of occupational therapy studies and grad! And become a therapist insyaAllah 🌈

bouquet received!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful


Assalamualaikum 🌱 haiiiiii kengkawan huhu tak sangka dah masuk bulan September dah :(( dan aku baru perasan yang aku takde post langsung sepanjang bulan August yang lepas 😥 too busy with life I guess hahaha tapi Alhamdulillah la macam life aku happy sangat so far with my loved ones (you know who hahaha Fila lah kan siapa lagi). 

Seperti yang di-target since end of June nak cari kerja sebab apa, which is the thing yang aku dah mention in my previous post pasal what's up tu hahaha Alhamdulillah dah tercapai!! 😋 Fila convo hari khamis yang lepas and he received my suprise present lah hihi

It's all thanks to ibu and waheeda sebab tolong sampaikan hehe ❤ walaupun mulanya terkantoi sebab adik dia bukan jenis yang pandai sembunyikan apa-apa rahsia, dan aku kena marah sikit lah hahahaha tapi pastu okay dah 🥰

I'm soooo happy sebab dapat jugak bagi!! 😭💛 i was supposed to ask his sisters to help me out pasal the bouquet tapi haritu dia ada cakap semua adik dia tak pergi. Aku terus blank macam..........apa aku nak buat ni? Pastu I know for fact yang kalau aku tak bagi I will definitely regret it for the rest of my life sebab dah cari kerja dah simpan duit tapi tak bagi. Ha faham tak. Jadi aku pun mintak tolong ibu dia hehe Alhamdulillah sebab before ni pun dah pernah contact jadi taklah takut sangat. Plus, his mom is super nice :')

Nak dipendekkan cerita, khamis lepas punya lepas lol 2 weeks ago lah kiranya, aku buat handmade special card untuk dia jugak yang akan diposkan together with the money. Ingat nak beli je kad kat luar tapi tak special la pastu aku dah bosan dengan card biasa. Hahaha. So, aku pun buat lah hari khamis sambil tengok youtube. Bahan-bahan semua dah beli tengahari tu jadi petang tu start buat. Around 4pm macamtu start and pukul 11 tu pun belum habis padahal aku boleh kira berapa minit je aku take a break. Takleh solat haritu jadi I've got extra time gitu. Pastu esok paginya which is Jumaat tu sambung hias sikit dan start tulis-tulis kat card. Petang tu aku pergi print out gambar dan pos menggunakan poslaju.

I am happy throughout the card making tu sebab untuk Fila + aku berjaya buat card yang a lil bit complicated than the usual card yang aku pernah buat 😊



Dan khamis lepas masa convocation, Alhamdulillah ibu Fila sampaikan permintaan aku. Awal pagi jugak around 8.15am dia dah terima hehehe. Dia sent gambar pastu terus call. I'm happy sebab dia happy sampai nak nangis alolo kiut je hehehe 🤭❤ haritu banyak kali dia call in a day hihi nampaklah dia appreciate dan terharu sangat!! Alhamdulillah. Dalam pukul 9 lebih malam macamtu dia call sebab baru bukak card. Well, the card tu banyak hidden things tau so kalau tak tahu macam banyak yang tak dapat baca. Pastu tanya lah dia dah tarik sticker bear ke belum pastu baru dia tahu kena tarik hahahahaha comelll reaction dia 🤭 sebab bila tarik tu akan nampak words yang aku tampal sticker.



Well well, I'm soooo glad he likes it so much!! I felt appreciated when he loves the bouquet and card 😊 looking forward to see you again handsome boy hehe



Till then xoxo

Tuesday, 30 July 2019

First Giveaway By Anis & Beeha

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful

click here to join this giveaway

Assalamualaikum, halu everyone ✨

Percaya atau tidak, ini lah kali pertama aku join giveaway walaupun dah bertahun-tahun dalam dunia blogging!! 😊 The reason kenapa aku nak join adalah sebab ianya dibuat oleh one of my blogger friend, Anis Nabilah collaborate dengan Beeha Azman. Syarat-syarat penyertaan pun senang sangat memang dalam masa beberapa minit dah boleh settle tau geng. Haha. Selain daripada tu aku suka sangat dengan hadiah yang ditawarkan hiks sebab melibatkan skincare products 💖 Tahu jelah perempuan dengan skincare products kan memang tak boleh dipisahkan 🤭

Antara hadiah untuk pemenang bertuah:

Hadiah pertama: Rimmel Eyeshadow Pallete + Eye Mask
Hadiah Kedua: Bath & Body Works Mist + Eye Mask
Hadiah Ketiga & Keempat: Set of sticky notes + Mask Sheets
Bukan itu je tau!!! Siap ada pemenang misteri lagi omg hehehehe excited sangat 💜

If you ask me hadiah mana yang paling aku nak, I'll say hadiah ketiga & keempat tu muahahaha sebab cute sangat sis kenot 😍 Sticky notes tu berguna bila nak sambung degree nanti hihi and tengah stress study tu boleh lah pamper kan muka dengan pakai sheet mask kan? Idok gitu kengkawan hahahaha

Jommmm pakat ramai-ramai join giveaway ni before 3 August 2019 tau 😉🌿

Till then xoxo

Wednesday, 24 July 2019

what's up

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful


Halu everyone 🌱 it really has been awhile kan and I missed this space of mine so much!! This is going to be a short "what's up with me" post.

Firstly, I've finished final year project presentation a month ago and that means I'm done with Diploma in Pharmacy after 3 years Alhamdulillah 💛 I'll be posting a blogpost on that but later lah hehe when I have time to do so.

Secondly, I'm currently entering forth week working as a part-time worker at Beryls factory. Yes, that brand of chocolate you guys know. My body is all aching from standing for 8 to 12 hours every day. Tiring, yes. Sore, yes. Excruciating pain, yes. Tapi Alhamdulillah, I endure it well sebab I've been wanting to save money for this one goal 一 flower bouquet for Fila's convocation. And again, Alhamdulillah because I got new friends there; Farah and Kak Zu, both older than me.

Lastly, atm I am so into Pulang 一 Insomniacks, Jangan 一 Aziz Harun and Dinda 一 Kugiran Masdo because Fila sang it for me as a lullaby. Hehe 💜 I've mentioned about going to his house in my previous post kan well, here's the updates; his family are so nice and i love every single thing about kampung aih tak cukup sebenarnya semalam hahahahahaha can i just stay there? 😂 masa nak balik tu ya Allah emotional gila tahu tak aduh nangis teruk gak alahai!!

I think that's all for now. I miss blogging and blog walking alot huhu can't wait to do those things again 😋

Till then xoxo

Thursday, 20 June 2019

eid 2019

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful


Assalamualaikum 💛 i guess it is not too late to wish you guys selamat hari raya!! Sebab raya kan sebulan hehe.

How was your raya this year?

Mine was good, Alhamdulillah despite my dad refused to go back to our hometown, everything was fine. First day of raya macam biasa bersalaman lepas solat sunat Aidilfitri and right after that kami sekeluarga akan pergi ke rumah makwa (kakak sulung abah). Oh ya!! This year was a bit different sebab kami ambik gambar family hahahaha kalau tak before ni payah benor nak paksa abah join sekali 😅

Little family <3

May Allah builds a castle for these two in Jannah, aamiin

Hadiah raya instead of duit raya!! Tunggu 5 6 tahun sikit yong bagi duit raya ok hehe

Cards 

Hari hari lain tu macam biasa lah pergi beraya sana, beraya sini. Seronok betul sebab umur dah 21 tahun pun masih dapat duit raya ihiks 🤪 tahun ni dapat sikit je kalau dibandingkan dengan tahun lepas sebab abab dapat bonus sikit huhuhu jadi total semua lebih kurang RM550 😊 Alhamdulillah

#ootd1

#ootd2

Apa yang berbeza raya tahun ni dan tahun sebelumnya, adalah crush saya (read: Fila) datang beraya kat rumah!! Alhamdulillah ada jugak aku tanya kat mama abah dia okay ke tak, and they said he's nice. Phewwww lega. Not gonna shared everything here, because some might hate it, some might had a wrong idea etc which is why I'm just gonna share just a bit of the story.

Thank you for coming all the way from Teluk Intan to Kajang!! 🤪

Did so many things and tried lot of new things with Fila during his 4 days of staying. It was really fun tho hihu.

Tealive 🍵

Tried nutella bingsu for the first time but nah, not worth it 🙃

4Fingers

Highlights;
First time aku solat berjemaah dekat rumah, subuh pulak tu!! Dan imamnya ialah crush aku :") Walaupun untuk satu waktu je tapi issokayy aku happy gila 💙

And today, it's my turn to beraya kat rumah crush yang jauhnya 2 ke 3 jam dari Kajang huhu sis nervous. Doakan lah saya baik-baik saja ye geng!!

Nervous2 gak tapi pape pun breakfast lu genk haha

Tahun ni juga aku dapat beraya dengan kawan kawan aku since aku habis praktikal sebelum raya hehe. Ahad lepas aku pergi beraya rumah qiha tapi lupa pulak nak ambik gambar. Dan semalam kitorang pergi open house kat rumah fatin. Ramai juga lah yang dapat join 8/10 termasuk aku. Pika dengan yan tak dapat join sebab minggu final exam. Goodluck gais 🐥 aku happy sangat sebab after 3 years finally dapat jugak aku beraya dengan diorang yeyyyy ha yelah before ni kan duduk jauh 😌

Incomplete squad, mia; yan and pika

Mykori date with the girls right after Fatin's openhouse

Till then xoxo