manner

Thursday, 19 July 2018

To all new uitm bertam campus students (especially pharmacy juniors), i wish you all the best, study hard, play hard & go crazy around your friends ๐Ÿ’› be good to staffs, cleaners. greet them nicely, mind your manners.


Ok i thought i'll just let this thing slide but nah,

let me rant & complain a little bit.

Since a month ago, I received bunch of emails about uitm bertam, pharmacy course, what-to-bring etc. I am happy to answer each of those questions, i wanted to reply as soon as possible but, because of study weeks & final exams, i replied a bit late. Sorry for that.

But there's this one reader, i think he reads some of my posts sebab nak masuk uitm je kut luls. & asked me my number because he has more questions to ask. I gave him mine.

He asked.

I replied.

He asked.

I replied.

Simple to do & i am glad to be able to help my pharmacy's junior.

Walaupun ada permintaan yang sedikit membebankan (sebab aku perlu study huhu) eg: "boleh tak tanyakan kat jpk diorang masukkan nama untuk satu rumah tu ikut random atau boleh pilih sendiri?". Dengan bersungguh demi membantu anak bangsa, aku pun whatsapp 2 3 orang jpk untuk tanya pasal benda nih.

Paling tak masuk akal bila tanya "boleh tak mintak staff uitm masukkan nama saya & kawan saya jadi sebilik?" ugh boy, walaupun saya berkuasa as exco Sophys tapi tak lah sampai ke staff.

O-well siapa je yang suka mds? No ones. Lagi lagi kalau kena marah marah, jerit jerit.

I'd posted on how much i hate mds & honestly, i still do. Thing i hate; how strict they were. Tu je, nothing much.

Tapi this boy, suddenly asked me

"Apa function mds?"

Oh boy, you know exactly what it is for. Discipline purpose, of course.

Dah jawab elok elok tapi masih nak melenting. Kenapa nak marah kat aku? Aku bukannya pmds. Aku bukannya staffs uitm ๐Ÿ˜ฉ

"Lepastu kenapa kat permatang pauh & bukan buat kat bertam?" "Diorang malas kan sebenarnya, sebab tu gabung je dengan pauh" "Boleh je kan solat kat bilik instead of masjid?" "Buat apa nak ada khemah untuk makan? saya sure tak function pun khemah tu" "Senior sekarang pon rajin ke pergi surau tiap waktu ๐Ÿ™„" - this is rude

I explained untuk soalan diatas. Sedikit marah sebagaimana dia marah-marah tanya aku itu ini. Again boy, aku bukan staff uitm, dan aku bukan pmds yang akan marah marah engkorang masa minggu orientasi. Jadi please, don't take your anger on me.

Aku bagi sedikit "nasihat" bila dia ada kat bertam sebab as Pharmacy senior as well as an exco, i know how much lecturers hope for the new gens to be good sebagaimana super seniors kami.

And he, blueticked me.

No thank you for me.

Bukannya nak sangat thank you tuh tapi,

the times that i spent, the energy and efforts that i put to help this "new pharmacy junior", is it a waste of time?

Aku terfikir, mungkin masa yang aku guna untuk budak nih, boleh aku guna untuk study lebih masa?

Comments

  1. He should read this post so he’d know his ground right now. Hormat sikit ah kat senior -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. I wish he will read :') at least, harap dia sedar apa yang dia buat tu salah.

      Delete
  2. if dia taknak hormat as senior pun at least hormat org sebagai manusia yang ada hati dan perasaan jugak =='

    tak tahu lah kenapa remaja zaman skrg makin rude, and so selfish, they think they are the best and always right ._.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah Anis t^t sedih jgk bila kena macam nih sebab memula semangat sangat nak tolong budak ni

      Delete
  3. Sabar je lah Aida. Dulu kita lagi lah tak tahu pape pasal bertam, and nak kena pindahkan barang dari pauh ke bertam sendiri lagi.
    They should more grateful aishhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikr. Kita dulu lagi susah tambah lagi dengan makanan takde masa final weeks ;(

      Delete
  4. That kid doesn't have common sense??? but you're so kind~~

    ReplyDelete