REVIEW | Maybelline The Blushed Nudes palette

Tuesday, August 01, 2017

Salam.

Hi, August! Dalam post sebelum ni, I've mentioned about this palette. Tapi mention gitu-gitu jelah tak ada gambar sangat. Disebabkan itu, I am back to review Maybelline The Blushed Nudes eyeshadow palette that I bought early this year at Hermo.




The reason I bought this palette: Because of the cute dusty pink plastic packaging. Sekali tengok terus fall in love dan rasa nak beli 😍 Even tak pernah pakai any eyeshadow before ni (sebab rasa benda ni paling complicated dalam dunia) tapi still purchase juga sebab asyik teringat je siang malam.

Where to buy: Watson, Guardian and Hermo

Price: RM69.90 (retail) ; if beli from Hermo akan dapat harga murah (depends on berapa percent discount) tapi still murah dari harga retail. Aku beli ni dengan harga RM46.11 sahaja.

Size: 9g

Shades: It has 12 shades altogether






Look: It said that 13 looks can be created with this one palette


Applicator: It comes with an applicator of eyeshadow brush at one end and sponge applicator at the other end.


Pigmentation: Low pigmentation and really powdery. Kena apply banyak kali baru nampak dia punya colour. Kalau guna primer okay rasanya (based on what I read about those who wear it on primer) Kalau beginner macam aku, no problem kot sebab kalau salah buat senang je nak padam and nak blend pun quite easy. Tapi kalau yang pro, this product is not for you.

Ingredients Analysis: Based on cosdna website, mostly all the ingredients are okay. Paling teruk pun CI 7726 safety no 6 tapi still bukan colour merah. Ingredients yang can cause acne ada 4 je; Talc (1), Magnesium Stearate (1), Dimethicone (1), Ethyhexyl Palmitate (4). Kalau ingredient yang boleh cause irritation cuma ada satu iaitu Ethylhexyl Palmitate (1) manakala yang lain 0

My thoughts: At first memang rasa excited bila nak pakai. Tapi bila try apply memang frustrating sangat especially kalau guna brush. So, I ended up using my fingers to put on the eyeshadow on the eyelids. The dark colours are fine, quite pigmented. Tapi yang soft colours hmm jenuh nak sapu banyak kali.

Recommended: No, even for beginners akan rasa macam mengecewakan sangat.

Repurchase: Absolutely, not.

That's all. This product I bought with my own money and gave my honest review ☺

You Might Also Like

0 comments

Instagram